Seizoensupdate

Meld je direct aan voor de Seizoensupdate om op de hoogte te blijven.

Bekijk ook oudere Seizoensupdates >> 

Paardencoach opleiding 2018

Opleiding Buitengewoon coachen met Paarden 2018/2019.

Je wilt van je passie werken met mensen en paarden je beroep maken? Je zelfbewustzijn verhogen en je intuitie en (hoog)gevoeligheid verder ontwikkelen? En inzetten tijdens het begeleiden van anderen? Je wilt jouw clienten naar een dieper (gevoels)niveau brengen? Dan is deze buitengewone opleiding tot paardencoach iets voor jou! Meld je aan voor een gratis intakegesprek.

Lees hier verder voor meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben ik Hooggevoelig?

De laatste tijd hoor je deze term steeds vaker en jij vraagt je wellicht ook af: 'ben ik misschien hooggevoelig?'.

Als je kinderen hebt, zie je het vaak bij je kind sneller dan bij je zelf. Ik kan je één ding zeggen: op het moment dat je er naar op zoek gaat, voor jezelf of je kind, heb je het antwoord al.. ;-)

Wat betekent het dat je hooggevoelig bent?

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is bewezen hooggevoelig (en zelf denk ik dat dat er nog veel meer zijn, omdat een grote groep - met name die ik coach - nog niet zo als dusdanig (h)erkend wordt.

HSP is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP. In het filmpje legt zij in eigen bewoordingen uit wat HSP inhoudt.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen.

Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s: de grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij weten van zichzelf dat ze (hoog)gevoelig zijn. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s.

Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, ‘High Sensation Seekers’. Zij weten vaak (nog) niet van zichzelf dat ze (extreem hoog)gevoelig zijn en vinden het moeilijk - of eng-  om naar de rust en het (diepere) gevoel te gaan. Ze zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal.

Binnen deze twee groepen, zijn er nog drie onderverdelingen te maken:

 • Harmonieus: degenen die het anderen naar hun zin willen maken, altijd voor anderen zorgen, voor ze opkomen, de harmonie willen bewaren en conflictsituaties het liefste vermijden.
 • Star (ook wel (vorm van) autistisch): degenen die afstandelijker lijken, bijvoorbaat al grenzen stellen, het contact niet aangaan (met zichzelf of een ander), zich niet blootgeven, op de achtergrond blijven, tot ze zich 'veilig;  voelen.
 • 'Groot Ego': degenen die een grote mond hebben, voor niets of niemand bang (lijken!) te zijn, continu over (eigen) grenzen gaan ,maar dit vaak niet zo voelen/zien. Verbaal communicatief sterk en (agressief) offensief zijn.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren.

Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden. Hiertoe is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust. Dit is waar buitengewoon Bewustzijnscoach Liesbeth Schippers je bij kan helpen, middels een individueel coachtraject.